...

Tüm Ortopedik Rahatsızlıklarınız İçin MSM Kliniğe Bekleriz. Hayat Harakettir

Ara
Close this search box.

Ayakta Nasır

Nasır Nedir?

Nasır halk arasında hastalık olarak adlandırılsa da esasen vücudun o an oluşan tehlikeye verdiği tepkidir. Deri, oturduğu iki sert doku arasında kalınlaştığı için, deri parçalanmak yerine katmanlarını genişleterek tepki verir. Bu nedenle, cildin deformasyonunu önlemek için, genellikle ayak derisinin bir bölgesinde meydana gelen “ayak derisinin kalınlaşması” olan hiperkeratoz olarak ortaya çıkabilen nasırlar ortaya çıkar. Erken teşhis ve tedavi edilmezse, gelişmeye ve büyümeye devam ederek ağrılı ve ağrılı ayaklara neden olabilir. Hatta kemik dokusuna kadar ulaşabilir ve ilerlemiş vakalarda tedavi başarı şansı azalabilir.

Nasırların en önemli özelliği keskin sinir kordonlarına sahip olmaları ve sert bir çekirdek şeklinde oluşmasıdır. Ayrıca her nasır türü eşit yaratılmamıştır. Genellikle belirgin bir enflamatuar tabaka ile çevrilidir ve küçük, yuvarlak bir şekle sahiptir, ancak bazı durumlarda morfolojik değişiklikler olabilir.

Genellikle ayak tabanlarında, topuklarda ve avuç içlerinde bulunur. Derinin ağırlık taşımayan kısımlarında oluşur. Özellikle ağrılı nasırlar tıbbi müdahale gerektirir. Ayrıca ayak çevresinde ayakkabı, çorap, terlik gibi aksesuarların kullanılması da nasır oluşumunda ve gelişmesinde belli bir etkiye sahiptir.

Nasır tedavisine başlamadan önce tedavi sürecine başlamadan önce ciltteki kalınlaşmayı inceleyerek nasır tipini belirleyin.

Nasır Tedavisi

Nasır tedavisi ciltteki bozulmaya göre değişiklik gösterebilmekle birlikte nasırın türü ne olursa olsun ilk işlem kalınlaşmış ve ağrılı derinin alınmasıyla başlar. Ayaklarınızdaki derinin belirli bölgelerine uygulanan basınç ve sürtünme nasır oluşumunu hızlandırabilir.

Ayrıca sorunlu ayakkabı kullanımı, doğuştan kemik yapısındaki bozukluklar, düztabanlık gibi bazı ortopedik sorunlar da nasır oluşumunu tetikleyebilir. Sonuç olarak, cilt kalınlaşır ve nasır hızla içeri girer. Tipik olarak, ayak parmaklarının üst kısımlarında, parmak aralarında, ayak tabanlarında ve topuklarında nasırlar görülür.

Nasırları tedavi etmenin birkaç yolu vardır, ancak bunlar genellikle ilaçlar ve merhemlerle tedavi edilir. Tedavi sonrasında ayak bakımına ekstra dikkat gösterilmesi gerekmektedir.

Ayrıca ilaç tedavisi veya tıbbi müdahale istemeyen bazı diyabet ve kanser hastalarına da ilaçsız nasır tedavisi yapılabilmektedir.

Tıbbi Müdahale ile Nasır Tedavisi

Nasır, ilerleyişine göre farklı şekillerde incelenir ve tedavi süreci başlar. Tırnakların altında farklı nasırlar vardır, bazıları sert, yumuşak ve dikenlidir. Öncelikle nasırın türü belirlenmelidir. Nasırın tipine erken karar vermek çok önemlidir ve nasırı tedavi etmek için yaygın tıbbi müdahale yöntemi nasır ameliyatıdır. Bunun nedeni ise insanların nasırları gidermek için bitkisel yöntemler kullanmaya çalışmaları ve bu nedenle de istenilen etkinin sağlanamamasıdır. Nasır tedavisi için bitkisel ilaçlar olmadığı için bu yöntemler de bilimsellikten uzaktır. Bu işlem sırasında hastanın kemik nasırları kalınlaşır ve nasırların cerrahi olarak çıkarılması çözüm olur. Nasır ameliyatı ile derinin kökü iyice temizlenir. Cerrahi yöntem bilinen en hızlı ve en etkili yöntemdir. Bir dermatolog, lokal anestezi altında köklere nüfuz etmiş nasırları cerrahi olarak çıkarır. Bu yöntem genellikle yüksek dereceli nasırlar için tercih edilir.

İlaç ile Nasır Tedavisi

İlaç, nasırları tedavi etmenin en yaygın yollarından biridir. Çok derin olmayan nasırlar genellikle önce tedavi edilir. Bu tedavinin tanı ve süreci de uzman doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Nasır sorunu yaşayan kişiler mutlaka dermatolog tarafından reçete edilen ilaçları kullanmalıdır. Aksi halde ciltte oluşan alerjiler ve cilt problemleri daha ciddi sorunlara neden olabilir ve nasır tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle merhem şeklindedir. Kalınlaşmış deriyi gidermek için özel olarak üretilen nasır kremleri, öncelikle nasırın üzerindeki sert tabakayı yumuşatmaya çalışır. Nasır giderici yara bantları da kremlerle birlikte kullanılmaktadır. Böylece ağrılı ve ağrılı kabukları yumuşatır ve hafifletir.

Nasır Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ayak bölgesindeki nasırlara sert, delici ve kesici cisimlerle müdahale edilmemelidir. Özellikle diyabet ve kanser hastaları önerilen tedaviyi seçmek için bir uzmana danışmalıdır. Nasırları önlemek için ayak bakımı ve hijyenine dikkat edilmeli, ayakkabı, çorap, terlik ve diğer ekipmanlar özenle seçilmelidir.

Randevu / Bilgi Al

Lütfen Formu Eksiksiz Doldurun