...

Tüm Ortopedik Rahatsızlıklarınız İçin MSM Kliniğe Bekleriz. Hayat Harakettir

Ara
Close this search box.

Dirsek Artroskopisi

Ortopedi alanında artroskopi, eklem rahatsızlıklarını gidermek için minimal invaziv bir şekilde gerçekleştirilen cerrahi bir tekniktir. Bu yaklaşım, geniş insizyon ihtiyacını ortadan kaldırır ve bunun yerine etkilenen bölgeyi görselleştirmek için bir kameranın kullanımına dayanır. Artroskopi bu alanda tercih edilen tedavi yöntemi olup, yaklaşık 0,5 cm çapındaki küçük deliklerden kamera ve yardımcı aletler sokularak gerçekleştirilir. Bu, hasarlı alanın bir monitörde görüntülenmesini ve buna göre tedavi edilmesini sağlar. Minyatür kamera tarafından çekilen görüntüler büyütülerek eklem içinin ayrıntılı olarak incelenmesine olanak sağlar.

Artroskopi vücuttaki her eklemde uygulanabilen bir tekniktir. En sık artroskopi yapılan eklem diz eklemidir. Bunu takiben omuz eklemi en sık görülen ikinci yerleşim yeridir. Bu yöntemle tedavi edilebilecek diğer eklemler kalça, ayak bileği ve dirsektir. Geçmişte dirsek eklemi, kamera yerleşimi ve giriş noktalarında zorluklar oluşturan karmaşık vasküler ve sinir ağlarının varlığı nedeniyle artroskopi için sorunlar oluşturuyordu. Ancak son yıllarda dirsek eklemi için kapalı sistemlerdeki gelişmeler deneyimin artmasına ve artroskopik girişimlerin daha uygulanabilir hale gelmesine neden olmuştur.

Dirsek Artroskopisi Nedir?

Diğer eklemlerle karşılaştırıldığında dirsek eklemi oldukça girift bir yapıya sahiptir. Kolun açılma, bükülme ve dönme hareketlerini kolaylaştıran çok önemli bir bölgedir. Travma veya travma dışı olaylar kıkırdakta hasara neden olabilir veya dirsekte kireçlenme ile sonuçlanabilir. Sıkışmışlık hissi, sınırlı hareket, romatoid durumlar, artrit veya eklem fareleri yaşadığı durumlarda, tedavi dirsek artroskopisini içerebilir. Artroskopi ileride oluşabilecek hareket kısıtlılıklarının ortadan kaldırılmasını sağlar ve yumuşak dokuların zarar görmesini engeller. İşlemde kullanılan kamera sistemi eklem faresi, kireçlenme ve yumuşak doku hasarlarının giderilmesinin yanı sıra eklem kapsülünün gevşetilmesi ve sinovektomi ameliyatlarına da olanak sağlamaktadır. Artroskopinin faydaları arasında ağrının azalması, daha hızlı iyileşme ve minimum yara izi sayılabilir.

Artroskopi Nasıl Yapılır?

Artroskopi, hasta ile genel veya lokal anestezi altında gerçekleştirilme seçeneğine sahiptir. Cerrahi işlem, dirsek ekleminde her biri yaklaşık 0,5 cm çapında iki veya üç küçük delik açılmasını gerektirir. Bu deliklerden fiberoptik ışık ve yardımcı araçlarla donatılmış bir mikro kamera sokulur. Cerrah daha sonra kameradan gelen görüntüyü önlerinde bulunan bir monitörde izleyerek onarımları gerçekleştirebilir. İşlem sırasında aynı anda birden fazla bölgeye hitap etmek mümkündür ve eklemden görüntü ve video çekilebilir. Dirsek, el bileği ve ayak bileğindeki eklemler diz, omuz ve kalçadaki eklemlerden daha küçük olduğu için daha küçük artroskoplar kullanılır.

Geleneksel açık cerrahi ile karşılaştırıldığında, artroskopi geçirdikten sonra normal aktivitelere devam etmek çok daha hızlı bir süreçtir. Bunun nedeni işlem sırasında açılan kesilerin küçük olması, ağrısız, rahat ve hızlı bir iyileşme ile sonuçlanmasıdır.

 

Dirsek artroskopisi yaptırmanın faydaları.

Hastalar daha hızlı bir iyileşme süreci yaşarlar, aynı gün veya ertesi gün taburcu olurlar ve normal günlük rutinlerine geri dönerler. Ek olarak, doku hasarı azaltılırken eklemlerin doğal yapısı korunarak yara izi minimal ve estetik açıdan hoştur. Ağrı da en aza indirilir ve hem komplikasyon hem de enfeksiyon riski düşüktür.

Randevu / Bilgi Al

Lütfen Formu Eksiksiz Doldurun