...

Tüm Ortopedik Rahatsızlıklarınız İçin MSM Kliniğe Bekleriz. Hayat Harakettir

Ara
Close this search box.

Diz Ağrısı

Diz Ağrısı Nedir?

Diz ağrısı olarak nitelendirilen ağrı türü aslında her yaşta insanın başına gelebilecek bir şikâyettir. Diz ağrısı birçok nedene bağlı olarak dizin değişik bölümlerinde hissedilen yanma, batma, şişme, ani saplanan ağrı, kilitlenme gibi değişik belirtilen veren ağrıların tümüne diz ağrısı denir. Diz kapağı ağrısı en yaygın şikâyetlerin başında gelir. Bunun sebebi diz eklemi vücudumuzda bulunan hacimsel olarak en büyük eklem olması ve yük taşıması, en hareketli eklemlerden biri olması, direkt travmaya maruz kalan eklem olması, darbelere açık olmasıdır. Bedenin ağırlık taşımasında ve temel denge oluşturmasında en önemli rollerden diz bölümü üstlenir. Bu da günlük hayatta diz ağrısına, diz kapağı ağrısına neden olabilir.

Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz, vücuttaki en büyük, en hareketli ve en çok yük ile karşı karşıya gelen yerlerden birisidir.  Bu da beraberinde çeşitli hastalıklar ve zorlanmalar getirmektedir.

MSM klinik olarak hareket kabiliyetinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle özellikle diz ağrısı ve diz kapağı ağrısı konusunda uzmanlaşmış bulunmaktayız. Diz ağrısının en sık meydana gelen sebepleri arasında şunlardır;

  • Temas ihtimali yüksek olan sporlar; futbol, basketbol ve voleybol gibi,
  • Yaygın diz hastalıkları menisküs yırtıkları, diz kapağı çıkıkları, patellar tendinit, patellofemoral ağrı sendromu, kondromalazi patella vb.
  • Ani hareketlere sebep olan sporlar Kayak, snowboard, tenis vb.
  • Osteoartrit gelişmesi ya da bilinen adı ile eklem kireçlenmesi
  • Eklem kıkırdağı hasarları
  • Çok uzun süre tekrar eden aynı hareketler
  • Dize yük bindiren meslekler
  • Diz çökme, koşma, yokuş aşağı yürüme, merdiven inip çıkma gibi günlük hayatta dikkat edilmeden yapılan hareketler
  • Bükerek uzun süre oturma pozisyonu
  • Kalıtsal faktörler
  • Lupus, romatoid artrit ve gut gibi romatizmal hastalıklar
  • Bursit iltihabı
  • Dizin kemik, kıkırdak ve yumuşak dokular bölümünde oluşan tümörler
  • Diz kapağının yerinden çıkması
  • Düşme, burkulma, incinme ve kırık gibi kaza kaynaklı travmalar
  • Septik artrit ve osteomiyelit gibi enfeksiyonlar
  • Yetersiz kan akışı nedeniyle kemik dokusu kaybı olan avasküler nekroz
  • Hemofili gibi eklemde kan birikmesine neden olan hastalıklar
  • Ekleminin yapısal bozukluklarından kaynaklanan hizalama sorunları
  • Obezite kaynaklı ağırlık ve dolaşım sorunları
  • Travma sonrası ya da yüklenmeye bağlı kemik iliği ödemi

Diz Ağrısı Teşhisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

MSM  Klinik olarak hastalarımızın hareket kabiliyetini en üst düzeye çıkarmak ve doğru bir teşhis koymak adına çok ayrıntılı bir prosedür uygulamaktayız. Sırası ile uygulanacak tanı aşamaları şunlardır:

1. Klinik Değerlendirme: Kapsamlı bir anamnez için kliniğimizde uzman ortopedi doktorlarımız tarafından hastanın şikayetleri dinlenir. Hastanın tıbbi geçmişi hakkında ayrıntılı bilgi alınır.
Bu aşama bizi sonraki aşama olan fiziki muayene için çok önemli bulgular verir. Klinik değerlendirme aşamasında hastamızın daha önceden yaşadığı bir diz problemi, var olan bir hastalığın şu an diz problemini tetikleme ihtimalini, kaza, düşme veya mesleki bir hastalık olup olmadığı hakkında bize çok ayrıntılı bilgiler vermektedir.

2. Fiziksel Muayene: Diz ağrısında muayene her şeyden önce dizin genel bir görüntüsü ile başlar. Dizde şişme, kanlanma, morarma veya herhangi bir yerinde çıkıp olup olmadığına bakılır. Daha sonra diz değişik manevralarla hareket ettirilerek ağrı ve hareket kabiliyeti ortaya çıkarmaya çalışılır.
Deneyimli bir hekim bu aşamada diz ile ilgili çok önemli bilgiler elde eder. Bu bilgiler ışığında gerekirse diğer teşhis yöntemlerine geçer ya da tedaviye başlar.
Fiziki muayene sonraki aşamalarda istenecek tetkikler ve diğer tarama araçları için bize çok önemli bilgi verecektir.

3. Görüntüleme Testleri: Diz eklemi muayenesi yapıldıktan sonra, bulgulara bağlı olarak daha fazla test yapılması gerekebilir. Analiz, röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemeyi (MRI) içeren bu testler ileri tetik testleri olup sadece gerektiğinde başvurulur.

4. Laboratuar Testleri: MSM Klinik doktorlarımız, özellikle diz ağrısı nedeninin romatizmal bir hastalık veya enfeksiyon olduğundan şüphelenildiğinde çeşitli kan testleri isteyebilirler. Diz ekleminde şişlik ve sıvı artışı varsa iğne ve enjektör ile sıvının boşaltılması ve bu sıvının tahlili için laboratuvara gönderilmesini gerekebilir.

Msm Klinik Diz Ağrısı Tedavisi

Diz Ağrısı Tedavisi

Diz ağrısı diz ile ilgili bütün hastalıkları kapsayan genel bir ağrı çeşididir. Bu nedenle de tedavisi çok çeşitlidir. Tedavini çeşitliliği altında yatan hastalık veya hastalıklara göre değişkenlik gösterecektir. MSM klinik olarak ayrıntılı muayene ve tetkiklerden sonra hasta için en konforlu ve en iyi sonucu veren tedavi seçeneğini hem günümüz koşulları için hem de hastanın ileri yaşlardaki sağlık durumu göz önünde bulundurarak uygularız. Buna göre ameliyatsız tedavi yöntemleri, ameliyatlı tedavi yöntemleri veya her ikisi birden tercih edilebilinir.

Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri:

Diz yaralanması ve ağrısı için, birkaç non-invaziv tedavi seçeneği mevcuttur. Diz ağrısını tedavi etmek için cerrahi olmayan bu yöntemler

  1. Farmakolojik Tedavi: Diz ağrısı özellikle enfeksiyon, hastalık ve ödem kaynaklı olduğunda ilaç tedavisi ile başlanır. Ağrının şiddetine bağlı olarak bütün diz ağrısı kaynaklı hastalıklarda gerek görüldüğü takdirde ağrı kesici reçete edilir. Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve ağrı kesiciler en çok başvurulan ilaçlardır.
  2. Fizik Tedavi ve Egzersiz: Fizik Tedavi ve egzersiz Diz ağrısının tedavisinde hayati bir öneme sahiptir. Tendon, bağ ve kası güçlendirmek, esnetmek, eklem hareketliliğini artırmak için fizik tedavi ve özel egzersizler tedavinin en önemli kısımlarından biridir. Fizik terapiler ameliyat gerektiren bir işlem var ise iyileşme döneminden sonra başlanır. Günlük aktivitelere dönüş için doktorlarımızdan onay aldıktan sonra fizik tedavi uzmanlarımız size rehberlik ederek günlük hayatta nasıl hareket edeceğinizi ve hareketlerinizi kademeli olarak nasıl arttıracağınızı gösterecektir. Evde yapabileceğiniz fizik tedavi hareketleri ve doğru egzersizleri bir liste halinde sunacaklardır.
  3. Diz İçi veya Noktasal Bölge Enjeksiyonları: Hyalüronik asit, PRP, kök hücre, kollajen sanakin, ozon veya nöral terapi. 
  4. Protez ve Destekler: Diz ağrısında protez ve destekler gerekli görüldüğü takdirde dizi korumak için kullanılabilmektedir. Diz ağrısında dize basılmaması gereken durumlarda koltuk değneği veya ani hareketlerden kaçınabilmesi için diz çevresi koruma bandajları, dizin yapısına uygun dizlikler gibi tedavi yardımcı ekipmanlar hastaya verilebilir.
  5. Dinlenme: Diz ağrısının önemli bir sebebi yok ise dinlenme iyileşme için en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Muayene sonucunda yırtık gibi eklem yapılarında ciddi bir hasar doktorlarımız tarafından tespit edilmedi ise RICE rejimi olarak bilinen dinlenme, buz uygulaması, bandajlarla kompresyon ve bacağın kalp seviyesinden yukarı kaldırılması iyileşme olana kadar uygulanır.

Ameliyatlı Tedavi Seçenekleri:

  1. Total Diz Artroplastisi (Diz Protezi): Diz ağrısına önemli nedenleri var ise menisküs yırtılması, kireçlenme, doku zedelenmesi gibi o zaman bu ameliyata başvurulur. Diz ekleminin yerine titanyum veya plastik malzemeden yapılmış protez eklem yerleştirilir.
  2. Artroskopik Cerrahi: Küçük kesiler kullanılarak, eklem içine bir kamera yerleştirilir. Ayrıntılı bir biçimde görüntülenen dizde, gereken cerrahi yöntem uygulanır.

Randevu / Bilgi Al

Lütfen Formu Eksiksiz Doldurun