...

Tüm Ortopedik Rahatsızlıklarınız İçin MSM Kliniğe Bekleriz. Hayat Harakettir

Ara
Close this search box.

Diz Artroskopisi

Artroskopi Nedir?

Diz artroskopi terimi, bir eklemin içini görsel olarak inceleme eylemi olarak tanımlanır. Bu, fiber optik kameralar ve gelişmiş görüntüleme teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilir. Kapalı artroskopi tekniği, hekimlerin cerrahi kesilere ihtiyaç duymadan eklemi gözlemlemelerini sağlar. Sonuç olarak, doktorlar eklemle ilgili sakatlıklar, yaralanmalar ve hastalıklar için uygun tedaviyi sağlayabilir. Halen, artroskopi öncelikle diz eklemi ile ilgili sorunları çözmek için kullanılmaktadır.

Artroskopisi işlemlerinde kullanılan aletler, tüm artroskopi işlemlerinde olduğu gibi genellikle küçük boyutludur. Bu, vücutta yapılan daha küçük kesilerin hastaya en az ağrıya neden olmasıyla sonuçlandığı için avantajlıdır. Ek olarak, kesilerin uzunluğu kısadır, tipik olarak sadece bir santimetre kadardır, bu da muhtemelen vücutta hiçbir yara izi kalmayacağı anlamına gelir. Aksine, açık ameliyatlar çok daha büyük kesiler gerektirir ve bu da hastanın daha fazla rahatsız olmasına neden olur. Sonuç olarak artroskopi yapılan hastalar, açık cerrahi uygulanan hastalara göre günlük yaşamlarına çok daha hızlı dönebilmektedir. Artroskopi olarak da bilinen bu kapalı ameliyat yöntemi, ameliyat sırasında doktora detaylı bilgi verirken hata payını da azalttığı için eklem hastalıklarının çoğunda standart haline geldi.

Artroskopi Yöntemi Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kapalı bir cerrahi teknik olan artroskopi yönteminde başarı oranı yüksektir ve sadece diz eklemi ile sınırlı değildir. Bu yöntem aynı zamanda kalça eklemindeki sinoviyal hastalıkların yanı sıra uyluk, pelvis, bağ yaralanmaları, kalça ekleminin önünde ve arkasında oluşan bası problemlerinde de kullanılabilir. Ayrıca artroskopi yöntemi omuz sıkışmalarında, rotator manşet yırtıklarında, pazıya bağlı yırtıklarda ve tekrarlayan çıkıklarda da etkilidir. Artroskopi, teknolojik ilerlemeler nedeniyle giderek daha popüler hale gelmekte ve ayak bileğinin ön ve arka tarafını etkileyen benzer eklem sorunlarını teşhis ve tedavi etmek için de kullanılmaktadır.

Diz Artroskopisi Ne Demektir?

Diz artroskopisi olarak bilinen cerrahi işleme kapalı diz ameliyatı da denir. Başlangıçta yalnızca tanı amaçlı kullanılan bu yöntem, daha sonra teknolojik gelişmelerle diz sorunlarının hem teşhisini hem de tedavisini içerecek şekilde gelişti. Artroskopisi, diz problemlerini çözmek için oldukça güvenilir ve güvenli bir tekniktir.

Diz Artroskopisi Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Yırtık menisküslerin tedavisi
  • Ön çapraz bağlarının yırtılması
  • Kıkırdak nakli
  • Hasar gören eklem kıkırdaklarının törpülenmesi
  • Gergin durumdaki bağların esnetilmesi
  • Eklem içinde dolaşan serbest parçaların çıkartılması (kemik parçaları vb.)
  • Dizdeki sinovya dokusuyla ilgili hastalıklar

Diz Artroskopisi Nasıl Yapılır?

İlk adım, hastanın mevcut sağlık durumunu değerlendirmek ve artroskopi için uygunluğunu belirlemektir. Bu değerlendirmenin ardından hastaya bir dizi test yapılır. Diz artroskopisine hazırlanırken, hastanın bel bölgesi tipik olarak lokal anestezi kullanılarak uyuşturulur. Ancak bazı durumlarda bunun yerine genel anestezi kullanılabilir. Lokal anestezi seçeneği seçilirse, hasta bilinçli kalır ve isterse işlemi ekranda görebilir. Doktorunuz sizin için en uygun anestezi tekniğini seçecektir.

Artroskopisi yapmak için diz kapağının her iki yanında yaklaşık yarım santimetre büyüklüğünde iki küçük kesi yapılır. Daha sonra yarım santimetrelik bir kamera olan bir artroskop, eklem yapılarının ayrıntılı bir görüntüsünü ameliyathanedeki bir ekrana yansıtmak için kesiklerden birine sokulur. Bu, eklemdeki sorunlu, yaralı veya hasarlı yapıların doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Gerekirse birkaç milimetrelik mini aletler kullanılarak teşhis edilen yapılar bir santimetreyi geçmeyen kesilerden kesilir, düzeltilir veya sabitlenir. İşlemden sonra operasyon bölgesinde küçük izler kalabilir ancak bunlar kalıcı değildir ve birkaç ay içinde kaybolur.

Artroskopisi ameliyatı önemli riskler taşır mı?

Cerrahi prosedürlerin tümü doğal riskler taşırken ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilirken, artroskopi nispeten düşük riskli bir seçenek olarak öne çıkıyor. Sadece 0’lık bir insidans oranı ile.% 001 ila% 4 arasında, artroskopide komplikasyon oluşumu diğer birçok cerrahi yönteme göre önemli ölçüde daha düşüktür.

Artroskopisi sonrası iyileşme süreci.

Diz artroskopisi (kapalı diz ameliyatı olarak da bilinir) sonrası iyileşme için gereken süre nispeten kısadır. İşlem tamamlandıktan sonra doktor, bacağınızın tam gücünü geri kazanmasının ne kadar süreceği konusunda size gerekli bilgileri verecektir, ancak bu süre hastalar arasında değişebilir. Bu süreçte hastanın baston, yürüteç, baston ve benzeri yardımcı araçlara ihtiyacı olabilir. Kapalı diz ameliyatı sırasında yapılan kesiler oldukça küçük olduğundan birkaç dikiş yeterlidir. Ancak dikişler alınana kadar duş almaktan ve etkilenen bölgede su ile temastan kaçınmak önemlidir. İsteyen hastalar, ameliyattan yaklaşık 5-6 gün sonra, ancak doktorlarının bilgisi ve izni ile dikkatli bir şekilde su geçirmez bant kullanarak bölgeyi kapatabilirler. Yaralı bölgenin ıslatılmaması önemlidir. Pansumanlar haftada iki ila üç kez değiştirilmelidir. Ameliyattan yaklaşık 10-15 gün sonra veya iki hafta sonra doktor dikişleri alacaktır. Dikişler alındıktan sonra da hastalar dikkatli olmaya devam etmelidir. Ameliyattan 3 ay sonra düz engelsiz yüzeylerde koşmak mümkündür. Altı aydan sonra hastalar basketbol, voleybol, futbol gibi bacaklarına tam yük bindiren sporlara başlayabilirler. Ameliyat bölgesinde ağrı olursa doktora başvurulabilir, gerekli antibiyotik ve ağrı kesiciler alınabilir. Fizik tedavi, diz artroskopisi sonrası bacaklardaki kas ve eklemleri güçlendirerek iyileşme sürecini hızlandırdığı için yardımcı tedavi olarak da kullanılabilir.

İşlemden sonra bacakların ve dizlerin mümkünse düz ve yüksekte tutulması tavsiye edilir. Hasta herhangi bir ağrı hissederse pansuman üzerindeki bölgeye buz uygulayarak ağrıyı hafifletebilir. Bu uygulama özellikle artroskopi sonrası oluşabilecek herhangi bir şişliğin azaltılmasında faydalıdır.

Ameliyat olan hastaların hemen ardından araç kullanmaktan kaçınmaları önemlidir. Bacağa herhangi bir ağırlık vermek tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir. Ancak hastaların dizlerini bükmeleri caizdir. Hastaların güvenli bir şekilde araç kullanabilmeleri için geçen süre, geçirdikleri ameliyatın türüne bağlıdır ve 7 ila 21 gün arasında değişebilir.

Diz Artroskopisi Sonrası Taburcu İşlemleri

Artroskopisi yapılan hastalar, bireysel durumlarına bağlı olarak bir gece hastanede kalabilirler. Ancak tipik olarak hastalar aynı gün taburcu edilmektedir. Bazı durumlarda eklem dreni takılması veya hastanın fiziksel durumu ve ağrı düzeyi gibi faktörler nedeniyle hastanede kalış süresi uzayabilir. Kapalı diz ameliyatı olarak da bilinen diz artroskopisinde iyileşme süreci genellikle hızlı ve konforludur. Ancak hastaların doktorlarının tavsiyelerine uyması ve aşırı zorlamadan kaçınması çok önemlidir.

Diz Artroskopisi Hasta Yorumları

Artroskopisi karar verme aşamasında olan hastaların en çok merak ettiği konulardan biri diz artroskopisi ameliyatı olan hastaların yorumlarıdır. Diz artroskopisi ameliyatı sonuçlarından memnun kalmayan hasta yorumları sıklıkla görülebilir. Ancak, cerrahi teknikler bu memnuniyetsizliği ortadan kaldırmaktadır.

Diz Artroskopisi Fiyatı

Artroskopisi ameliyatı fiyatları; ameliyatın hangi yöntemle yapıldığına ameliyatta kullanılan teknoloji ve ekipmanlara, cerrahi sistemin içerdiği teknolojik özellikler ve güncel yazılımlarla birlikte doktor uzmanlığı ve ekibin eğitimi gibi faktörlerle ameliyatı fiyatlarını etkilemektedir.

Artroskopi ameliyatının yöntemine,hastanın ameliyattan beklentileri ve ihtiyaçları göz önüne alınarak birlikte karar verilir. Diz artroskopisi ameliyatı, iyileşme süreci, Diz artroskopisi ameliyatı fiyatları hakkında bilgi edinmek ve ameliyat seçeneklerinizi birlikte değerlendirmek için Op. Dr. Mesut Sançmış ve uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Randevu / Bilgi Al

Lütfen Formu Eksiksiz Doldurun