Sporcularda Yumuşak Doku ve Bağ Travması Nedir?
Yumuşak doku ve bağlar, vücudumuzun hareket etmesini, korunmasını ve desteklenmesini sağlayan önemli yapıların bütününe verilen isimdir. Bu yapılar, farklı hücre türlerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve farklı görevler üstlenir. Yumuşak doku, vücudumuzun tüm yapılarını saran ve destekleyen yapıların genel adıdır. Kaslar, tendonlar, ligamentler, fasya, yağ, cilt, sinirler ve kan damarları gibi birçok farklı yapıyı yumuşak doku sınıfına girer. Bağlar, eklemleri bir arada tutan ve stabilize eden yapılardır.
Bu yapılar, sert ve elastik bir yapıya sahiptir. Tüm bu yapılar çeşitli nedenlerden dolayı zedelenebilir. Özellikle sporcularda yumuşak doku ve bağ travması çok sık meydana gelmektedir. Sporcularda yumuşak doku ve bağ travması nedenleri arasında birinci sırada eklemlerin hareketini sınırlamak ve eklemlerin aşırı hareket etmesini önleyerek yaralanmaları önüne geçmek için var olan bağların ani hareketler veya travma sonucu zedelenmesidir. En yaygın görüldüğü bölgeler diz, ayak bileği, omuz ve dirsek bölgeleridir.
Sporcularda Yumuşak Doku ve Bağ Travması Türleri Nelerdir?
Yumuşak doku sorunları, kemik ve sert doku dışındaki bölümlerde kalan travmaları ifade eder. Bu travmalar, sadece yumuşak doku ve bağları ilgilendiren kısımları kapsar. Sporcularda yumuşak doku ve bağ travması dışarıda ani gelişen bir olay neticesinde veya içeride bedenin belirli bir bölümde uzun süreli kullanımı sonucu oluşabilir. Sporcularda yumuşak doku ve bağ travması türleri ikiye ayrılır:
Akut Yumuşak Doku ve Bağ Yaralanmaları
Akut olarak gelişen sporcuda yumuşak doku ve bağ yaralanmaları ani müdahale gerektirebilir. Herhangi bir burkulma, yumuşak doku travması olabileceği gibi aynı zamanda ani bir sakatlık da bunun içine girmektedir.
Sporcularda akut yumuşak doku ve bağ yaralanmalarında, duruma bağlı olarak dokuda oluşan ezilme, çürük, kesik, yırtılma gibi etkilerin çok dikkatli bakılması ve kan kaybı varsa, gözle görülen bir açık yara varsa hemen müdahale edilmelidir. Sporcuda yumuşak doku ve bağ yaralanmaları, ciddiye alınması gereken bir sorundur ve daha önemli sorunlara yer açmaması için MSM Klinik olarak bizler tedaviyi hemen başlatırız.
Kronik Yumuşak Doku ve Bağ Yaralanmaları
Akut olmayan kullanmaya bağlı olarak gelişen sporculardaki bağ ve doku travmaları için meydana gelen şişlik, ödem, hassasiyet, kızarıklık gibi belirtilerin ciddi alınması ve en kısa zamanda iyi bir ortopedi ve travmatoloji doktoruna muayene olunması sporcunun geleceği ve performansı açısından çok önemlidir.
Sporcularda Yumuşak Doku ve Bağ Travması Tedavisi
Sporcularda yumuşak doku ve bağ yaralanmaları, oldukça yaygın ve can sıkıcı bir sorundur. Bu yaralanmalar, ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve hatta sakatlığa yol açabilir ve sporcunun performansını olumsuz yönde çok etkileyebilir. Sporcuda yumuşak doku ve bağ travması tedavisi, yaralanmanın şiddetine ve yerine göre çok değişkendir. MSM Klinik uzman doktorları tarafından koyulan tanıya göre hafif yaralanmalarda, aşağıdaki önlemler yeterli olabilir:
- İstirahat:Travma oluşan bölgeyi dinlendirmek ve belli açılarda tutmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
- Soğuk uygulama: Yaralanan bölgeye soğuk uygulama yapmak, şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Basınç:Yaralanan bölgeye basınç uygulamak ve doktorun uygun gördüğü merhemleri sürmek şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Yükseltme:Yaralanan bölgeyi kalp hizasının üzerinde tutmak, şişliği azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Sporcuya yönelik fizik tedavi: Manuel masaj, gevşetme gibi kişi ve sakatlığa özgüdür.
Bu önlemlerin yanı sıra, doktorumuz tarafından reçete edilen ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar, ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Daha şiddetli yaralanmalarda, fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekebilir. Fizik tedavi, kasları ve bağları güçlendirmeye ve hareketliliği artırmaya yardımcı olacaktır. Aşırı kullanımdan kaynaklanan yaralanmalarda, bazı tıbbi ekipmanlar da önerilebilir. Bu ekipmanlar, yaralanmanın ilerlemesini önlemeye yardımcı olacaktır fakat belirli bir süre kullanılmaktadır. Tüm bu tedavilerin sonuçsuz kalması ve hala ağrı ve hareket kısıtlılığı devam ediyorsa ya da ilk tanı zamanında cerrahi müdahale gerektiren sakatlanmalar olabilir.
Sporcularda Yumuşak Doku ve Bağ Travması İyileşme Süreci Nasıl Olur?
MSM Klinik Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği olarak amacımız, sporcularda yumuşak doku ve bağ travmalarının iyileşme sürecini mümkün olduğunca kısa tutmak ve sporcunun bir an önce spor hayatına ve antrenmanlarına dönebilmesi için en etkili tedaviyi sunmaktır. Bunun için hem sporcunun hem de hekimin koordineli bir biçimde çalışması ve tedavi sürecini eksiksiz yerine getirmesi büyük bir önem arz etmektedir. Bu yüzden etkili ve doğru bir ekip çalışması gerekmektedir. MSM Klinik’te olduğu gibi hekim, fizyoterapist ve sporcu ilişkisi sağlıklı olmalıdır.
Sporcular çoğu zaman yumuşak doku ve bağ yaralanmalarını önemsemeyerek geçici önlemlerle antrenmanlara devam ederler. Bu, daha sonra çok daha büyük travmalara sebep olabilir. MSM Klinik olarak, sporcuların yumuşak doku ve bağ yaralanmalarından en hızlı ve en etkili şekilde kurtulmaları için gereken tüm adımları titizlikle atıyoruz.