...

Tüm Ortopedik Rahatsızlıklarınız İçin MSM Kliniğe Bekleriz. Hayat Harakettir

Ara
Close this search box.

İçe Basma

Çocuklar Neden İçe Basar ?

Aileler, çocukları doğumdan hemen sonra fark edilebilen veya zamanla gelişebilen baskı bozuklukları gösterdiğinde anlaşılır bir şekilde endişe duyuyorlar. Ancak düzenli kontroller ve bazı önlemlerle bu sorunların birçoğu ameliyata gerek kalmadan düzeltilebilir. Çocuklarda en sık görülen basınç bozuklukları düztabanlık ve yüksektabanlıktır. Düztabanlık, ayak yandan bakıldığında ayağın orta kısmının yerle normalden daha fazla temas etmesi ile karakterize edilir. Özellikle aşırı kilolu çocuklarda bunu fark etmek zor olabilir. Bu arada, yüksek ayaklar, ayağın kemerinin normalden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Düz tabanlı çocukların topukları genellikle dışa dönükken, yüksek tabanlı çocukların topukları genellikle içe dönüktür. Bu koşulların her ikisinin de genetik bir bileşeni vardır, ancak yüksek ayaklar bazı nörolojik bozukluklarla da ilişkilendirilebilir. Havuz kenarında veya kumsalda çıplak ayakla yürürken çocuğun duruşunu ve ayak izlerini gözlemlemek bu sorunları tespit etmeye yardımcı olabilir. Bu sorunları yaşayan ebeveynleri olan çocukların değerlendirilmesi önerilir. Ayrıca belirtmekte fayda var ki taban boşluğu 14 yaşına kadar gelişmeye devam ettiği için bu yaştan önce ortaya çıkan bazı problemler zamanla ilerleyebilir veya gerileyebilir.

İçe Basma Tedavisi Ne Zaman Yapılmalı?

Çoğu durumda, basınç bozukluğu olan çocuklar tedavi gerektirmez. Ayak başparmağı geri çekildiğinde ayağın eğriliği artıyorsa, sorunun kemikleri değil sadece yumuşak dokuları etkilediğinin bir işaretidir. Basınçla ilgili sorunların tümü tedavi veya tabanlık kullanımını gerektirmez. Tabanlık sadece ağrıyı hafifletir ve soruna kalıcı bir çözüm getirmez. Çocukta uzun süre ayakta durmaktan dolayı taban, baldır veya bacakta ağrı oluşmuyorsa özel tabanlık kullanımına gerek yoktur. Bunun yerine, çocuk belirli egzersizler yapmaya ve mümkün olduğunca sık çıplak ayakla yürümeye teşvik edilmelidir. Bir uzmana başvururken sadece ayak tabanının değil, kalça, diz, tüm bacak ve ayak kaslarının da değerlendirilmesi şarttır. Bunun nedeni problemin taban dışındaki eklemlerden kaynaklanabilmesidir. Sorunun yeri belirlendikten sonra, buna göre bir tedavi planı tasarlanmalıdır.

İçe Basma Rahatsızlığı İçin Ne Yapaniliriz?

Çocuğunuzun ayaklarını giydirmek söz konusu olduğunda sabırlı olmanız önemlidir. İlk yıl, çocuğunuza ayakkabı giyme dürtüsünden kaçının. Bunun yerine, iki yaşına kadar esnek tabanlı ayakkabılar tercih edin. Daha sağlıklı olduğunu düşünerek çocuğunuza rahatsız olan ayakkabıları giymesi tavsiye edilmez. Çocuğunuzu özellikle yumuşak yüzeylerde ve kuru kumda çıplak ayakla yürümeye teşvik edin. Ayakta durmaktan sorumlu kasları güçlendirmek için yapılabilecek çeşitli egzersizler vardır. Bunlar arasında topuklar, ayak parmakları, ayakların dışı ve içi üzerinde yürümek, ayrıca ayak parmaklarıyla misketleri alıp bir yerden başka bir yere nakletmek yer alır. Bale ve jimnastik de bu egzersizleri bütünleştirmede yardımcı olur.

İçe Basma Ne Kadar Sürede Fark Edilir?

Basınç bozuklukları doğası gereği doğuştandır, bazıları doğumda belirginken diğerleri çocuk büyüdükçe ortaya çıkar. Doğum öncesi ultrasonografinin çocuğun basıncında bir eğrilik veya büyük ayak kemiklerinde bir sorun tespit ettiği durumlarda, aile çocuk doğumundan önce uyarılır. Bu gibi durumlarda en sık görülen basınç bozukluğu, Aşil tendonunun çekmesi nedeniyle ayağın ön tarafının dışa, sırtının içe dönmesi olan PEV’dir. Tedavi edilmediği takdirde, etkilenen çocuklar ayaklarının dış kenarında yürümeye eğilimlidirler, bu da ayaklarını kullanılamaz hale getirir ve kapsamlı cerrahi prosedürler gerektirir. Bu nedenle, haftalık olarak değiştirilen beş ila altı alçı kullanılarak kademeli olarak ayarlanan alçı ile hemen tedavi edilirler. Aşil tendonundaki gerginlik devam ederse durumu düzeltmek için cerrahi bir müdahale gerekebilir. Ayağın içe veya dışa dönmesi, iç veya dış taraftaki kemikleri etkileyen gelişimsel bozuklukların bir sonucu olabilir. Bu durum tipik olarak, daha sonra hastayı bir ortopedi uzmanına sevk edebilen bir çocuk doktoru tarafından kapsamlı bir muayene sırasında tespit edilir. Topuğun içe veya dışa dönmesi doğumda teşhis edilebilen ve buna göre alçı, Aşil tendonunun gevşetilmesi gibi yöntemlerle tedavi edilebilen durumlar arasındadır. Çocuklar ayaklarını içe veya dışa doğru bastırma davranışı da sergileyebilirler. Çocukların ayaklarını içe doğru bastırmaları, ayaklarının ön kısmının içe doğru kıvrılmasına neden olması alışılmadık bir durum değildir. Çocukların ayaklarının yapısı yetişkinlerinkinden farklıdır ve zamanla gelişmeye devam eder. Bir yetişkinin ayakları yan yana yerleştirildiğinde 15 derecelik doğal bir açıya sahiptir. Bununla birlikte, bir çocuğun içe dönüklük sorunu varsa, bu genellikle ayağın kendisinden ziyade kalça kemiğinden kaynaklanır. Çocuklarda kalça kemiği öne doğru 45 derecelik bir açıyla bakarken, yetişkinlikte bu açı 15 dereceye kadar düşer. Yine de bazı çocuklar kalçalarını öne doğru çevirmeye devam ederek ayağın içe doğru baskı yapmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda, çocuğun durumunun izlenmesi genellikle yeterlidir. Durum yetişkinliğe devam ederse ve rahatsızlığa neden olursa, ameliyat gerekli olabilir. Öte yandan dışa doğru baskı da kalçadan kaynaklanır ve tedavi gerektirmez, sadece gözlem gerektirir.

Randevu / Bilgi Al

Lütfen Formu Eksiksiz Doldurun