...

Tüm Ortopedik Rahatsızlıklarınız İçin MSM Kliniğe Bekleriz. Hayat Harakettir

Ara
Close this search box.

Omurga Sağlığı

Omur adı verilen 33 kemikten oluşan omurgamız başımızdan bacaklarımıza kadar uzanır ve vücut ağırlığımızın önemli bir kısmını taşır. Merkezi sinir sistemimizin en önemli bileşenlerinden biri olan omurilik, omurganın içinde yer alır. Omurgayı oluşturan omurlar eklemler, bağlar ve disk yastıkları ile birbirine bağlıdır ve sinir sistemi ağının merkezi olarak hizmet eder. Ek olarak, omurgayı çevreleyen kaslar bu yapıların korunmasında hayati bir rol oynar. Kavisli tasarımıyla omurgamız boyunda lordoz, kifoz ve belde lordoz olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.

Merkezi sinir sisteminin önemli bir bileşeni olan omurilik, omurganın içinde yer alır. Bu yerleşim önemlidir, çünkü beyin ile insan vücudunun uzuvları arasındaki tüm iletişim için kanal görevi görür ve bu nedenle omurga tarafından sağlanan korumayı gerektirir. Omurga, uzuvların kontrolünden daha fazlasından sorumludur; ayrıca israfa gerek kalmadan nefes almamızı sağlar, iç organlarımızı korur ve hatta sağlıklıyken dik durup yürümemizi sağlar.

Omurga Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyım?

Omurganın korunması ve sağlığının korunması hayati fonksiyonları nedeniyle insan sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle, omurgayı baskı altına alan ve yıpratan aktivitelerin düzenli bir şekilde yapılması zorunludur. Omurilik sağlığını korumak için ona zarar verecek hareketlerden kaçınmak, vücudu verimli kullanmak, her hareketi doğru form ve tekniklerle yapmak gerekir.

Omurga sağlığımızın onarılamaz hale gelmeden zarar görmesini önlemek için harekete geçmek gerektiğinden, kontrolümüz dışındaki durumların farkında olmak çok önemlidir. Bu nedenle, uygun duruş, ayakta durma teknikleri, en uygun oturma pozisyonları, önerilen uyku pozisyonları ve güvenli halter uygulamaları gibi görünüşte temel konuların anlaşılması önemlidir.

Üstlendiğimiz çeşitli süreçler boyunca omurgamızın sağlığını korumak için iyi bir duruşa öncelik vermek esastır. Bu amaçla, kas-iskelet sistemini aşırı zorlamadan kaslarımızı çalıştırmamız önerilir. Ek olarak, kişi omurganın normal konumunu korumaya çalışmalı ve onu oluşturan omurların aşırı gerilime maruz kalmamasını sağlamalıdır. Bu sayede kişi yorgunluktan ve ağrılı durumlardan kurtulabileceği gibi fiziksel görünümüne de herhangi bir olumsuz etkide bulunmayabilir. Bu nedenle, bireylerin özellikle omurga çevresindeki kaslarda fiziksel güçlerini geliştirmeleri ve duruşlarını düzeltmek için ortak çaba göstermeleri zorunludur.

İdeal Duruş Nasıl Olmalıdır?

Ayakta dururken, omuzlarınız geriye atılmış, bakışlarınız ileriye sabitlenmiş ve karnınız içeri çekilmiş şekilde dik durduğunuzdan emin olun. Dizlerinizi düzeltin ve göğsünüzü öne doğru itin. Otururken, sırtınız düz, ayaklarınız yere düz basacak ve sırtınız hafifçe geriye yaslanacak şekilde oturun. Bacaklarınızı geçmekten kaçının. Bir masa başında çalışıyorsanız veya sık sık bilgisayar kullanıyorsanız, uygun oturma pozisyonunu bulmanız çok önemlidir. Belinize ve göz hizanıza dikkat edin ve gün boyunca küçük hareketler yapmak için molalar verin.

Ağırlık kaldırırken, ağırlığın omurgayı zorlamaması için uygun formu uygulamak zorunludur. Uyurken, omurganın doğal eğriliğini korumak önemlidir. Bunu başarmak için, baş ve dizlerin altına bir yastık ve yan yatarken dizlerin arasına ek bir yastık koyun.

Skolyoz ve kamburluk gibi omurga sağlığını etkileyen hastalıklar söz konusu olduğunda, omurganın şekline dikkat etmek çok önemlidir. Herhangi bir sorun fark edilirse, derhal tıbbi yardım almanız ve teşhis ve tedavi prosedürlerine başlamanız önerilir.

Egzersizin sağlıklı bir omurgayı korumada oynadığı kritik rolü kabul etmek zorunludur. Düzenli egzersiz rutinlerine dahil olmak, kasları, kemikleri ve eklemleri etkili bir şekilde güçlendirirken aynı zamanda herhangi bir duruş bozukluğunu düzeltebilir. Bu da kas-iskelet ağrısını azaltır, kemik yoğunluğunu artırır, stres seviyelerini düşürür ve yaşam kalitesinde genel bir artışı destekler. Bu nedenle, fiziksel aktivite odaklı, planlı ve amaçlı bir rutin olarak egzersizin günlük yaşama dahil edilmesi şiddetle tavsiye edilir. Optimum omurga sağlığı için Pilates, özellikle önerilen bir egzersiz uygulaması şeklidir.

Randevu / Bilgi Al

Lütfen Formu Eksiksiz Doldurun